Start Dialog Debatt EU-valet är en folkomröstning om demokratin
19 maj 2019 |

EU-valet är en folkomröstning om demokratin

Det handlar om vilka värderingar som ska styra Europa. EU är en stor framgång både politiskt och ekonomiskt. Från att ha varit en kontinent ständigt förödd av krig har Europa blivit den fredligaste regionen i världen. Frihandel mellan våra länder har byggt vår ekonomi stark. Det är särskilt viktigt att slå vakt om i dessa tider av handelsoro och framväxande kinesisk dominans.

Nu hotas EU dock inifrån. Det är inte skräckpropaganda att säga att bakåtsträvande, demokrati-föraktande och kvinnohatande krafter ser ut att göra ett starkt val. I slutet av 1990-talet var de ett tiotal representanter. Nu är de över hundra. Enligt prognoserna kommer de bli fler.

Högerextremisterna i Europaparlamentet använder inte bara parlamentet som en plattform för sina konspirationsteorier och sitt hat utan aktivt för att försvaga löntagarnas rättigheter, inskränka kvinnors rätt till sin kropp och motverka arbetet för att möta klimathotet. I EU finns länder som kallar sig demokratier men som tar kontroll över domstolarna och medier och som tystar kritiska röster. De spär på hatet mot traditionell media och pekar ut delar av civilsamhället som utländska agenter. Dessa krafter mobiliserar.

Mot detta kan vi ställa vår motbild av EU som ett Europa där vi samarbetar för att gynna inte bara marknaden utan människorna. Det är ett Europa med fri rörlighet men aldrig fritt utnyttjande av löntagare. Där vi behandlar löntagare på lika villkor och svenska kollektivavtal och löner gäller i Sverige. Där vi tar steg mot ett fossilfritt samhälle och en klimatsmart utveckling och där gränsöverskridande hot möts av samarbete mot terrornätverk och internationella stöldligor. Det är det Europa som krävs för att människor ska återfå tron på demokratin och på framtiden.

Som svar på Maria Haldestens fråga i ledaren 2/5 så är mitt EU också ett Europa som lämnar beslut om skattenivåer åt medlemsländerna att besluta om. Med andra ord skatti är en nationell angelägenhet! EU ska inte syssla med skatter och välfärdspolitik, det kan vi klara på nationell nivå. EU ska riva handelshinder och se till att den inre marknaden fungerar på ett sätt som gynnar löntagare, konsumenter och miljö.

EU-valet är en folkomröstning om demokratin och om alla människors lika värde. Gör din röst hörd senast den 26 maj. Lämna inte walkover till de högerextrema.

Adnan Dibrani, kandidat till Europaparlamentet #10

Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer