Start Dialog Debatt En midsommarnatts dröm
21 juni 2018 |

En midsommarnatts dröm

Publicerad i Hallands Nyheter 21 juni 2018

Midsommartiden tar mig tillbaka till min första sommar i Sverige. Ett av mina tidigaste minnen härifrån är då jag på flyktingförläggningen i Falkenberg för första gången dansade runt midsommarstången till Små grodorna. Det var en särskild upplevelse som bidrog till att etsa fast både midsommar och Sverige i mitt hjärta. 

Jag påminns om det som det här landet står för: alla människors lika värde, öppenhet, tolerans och internationell solidaritet. Värderingar som länge har präglat Sverige och tjänat oss väl både här hemma och internationellt. Genom att stå upp och ta strid för vår tydliga humanistiska profil oavsett vem som styrt landet, har vi skapat oss ett gott anseende. Värdet av att stå enade har också varit avgörande för oss som liten exportberoende nation. 

I våra internationella förbindelser har vi många gånger lyckats få mer inflytande än vad små länder annars kan vänta sig. I veckan enades till exempel riksdag och regering på sedvanligt sätt om en gemensam position inför EU-förhandlingar. Större länder kan ta tillfället i akt att utnyttja intern splittring men med Sverige fungerar inte den strategin. Också i FN-sammanhang har Sverige alltid haft en stark röst och ses som en humanitär stormakt, vilket bland annat platsen i FN:s säkerhetsråd vittnar om. 

På hemmaplan har samhällsutvecklingen också drivits av ett rättvisetänk. Vi har haft en stark fackföreningsrörelse som värnat arbetarnas rättigheter och ett välfärdssystem i toppklass som bidragit till att utjämna ojämlikhet.

Men precis som med midsommar är allt inte bara solsken, till och från regnar och åskar det. Nyligen utsattes den nyvalda styrelsen för SSU Hylte för avskyvärda hatattacker. Att vuxna människor ägnar sin tid och kraft åt att hata ungdomar för deras hudfärg eller ursprung är inte bara fegt, det är allt annat än svenskt. Tack och lov vet jag att vi som står upp för de verkliga svenska värderingarna, som tolerans och jämlikhet, är många många fler än hatarna. Så jag säger som bandet Kent:

”Duka din veranda till fest

För en långväga gäst

I landet lagom är bäst

Vi skålar för en midsommar till

Färsk potatis och sill

Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är var du än är”

PS. Heja Sverige, nu krossar vi Tyskland!

Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer