Start Dialog Debatt Vad betyder en röst?
1 september 2018 |

Vad betyder en röst?

Du står inför ett val mellan vänster och höger, mellan välfärd för alla eller skattesänkningar för de som redan har mest.

Äpplen eller päron, är det någon skillnad? Visst, de är liknande i form och färg, men den ena är hårdare, den andra mjukare, den ena syrligare, den andra sötare. Samma sak gäller i politiken. Visst kan alternativen ytligt sett se lika ut ibland, men skillnaderna är stora.

Valet den 9 september närmar sig med stormsteg och för mig är det hela enkelt. Det är ett val mellan vänster och höger, mellan välfärd för alla eller skattesänkningar för de som redan har mest; mellan fortsatta satsningar på vård, skola och omsorg eller privatiseringar, sänkta löner och försämrad arbetsrätt.

Är det skrämselpropaganda? Nej, låt mig påminna om hur det såg ut när vi tog över för fyra år sedan: De gigantiska skattesänkningarna på drygt 140 miljarder som borgarna hade genomfört, ledde till stora underskott i statens finanser. Tusentals svårt sjuka människor utförsäkrades, ungdomsarbetslösheten var så hög att Sverige fick krishjälp av EU och a-kassorna led massavhopp när avgifterna höjdes kraftigt.

I det ljuset är våra skattehöjningar på 60 miljarder inte så mycket att orda om, om ni frågar mig. Särskilt inte som de lett till att Sverige nu har den lägsta statsskulden på över 40 år, att vi vänt ett kraftigt budgetunderskott till ett överskott och att vi därför kunnat börja bygga upp välfärden igen.

Notera att jag säger ”börja”. För vi är långtifrån klara. Under valrörelsen har jag mött människor som frustrerat pekat på problem i sitt närområde. Här i Varberg exempelvis på för stora barngrupper i förskolan och för lite personal i vården. I kommunen är styret borgerligt, liksom i regionen Halland.

Det har påmint mig om vikten av att vi pratar mer om hur politikens tre nivåer – riksdag, landsting och kommun – hänger ihop. Hur det vi ofta kallar ”valet”, som bekant inte bara är ett val, utan tre.

Att mitt parti, Socialdemokraterna, suttit i regeringsställning har gjort att vi kunnat satsa stort på kommuner och landsting just för att kunna minska barngrupper, få mer personal i skola och omsorg, med mera.

Men i Sverige har vi också kommunalt och regionalt självstyre. I vissa lägen är det därför svårt att påverka det som sker lokalt, särskilt om de som styr där inte har samma politiska inriktning som regeringen.

Så, äpplen eller päron, vänster eller höger? Välj du, men var medveten om att det spelar roll vilka val du gör.

Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer