Start Dialog Debatt Är sossarna verkligen emot gratis parkering i innerstan?
17 november 2020

Är sossarna verkligen emot gratis parkering i innerstan?

Som nyinflyttad varbergare (och sosse) blev jag verkligen glad när jag upptäckte Varbergs p-skiva och tre timmars gratis parkering i innerstan. Senaste veckan har jag dock läst två insändare där först Carlsson och Rönn (L) och sedan hela den borgerliga toppen med Stenkil (M), Bergenblock (C), Carlsson (L) (igen) och Börjesson (KD) menat att Varbergs socialdemokrater vill införa parkeringsavgifter.

Det verkar ju helt värdelöst tänkte jag – även om jag vet att det kan vara såhär – oftast håller jag med mitt parti, men ibland inte. Men kan det verkligen stämma att Varbergs socialdemokrater är emot gratis parkering på cirka tre timmar i innerstan? Jag kände att jag måste kolla upp detta och slog en signal till Jana Nilsson (S) kommunalråd, och frågade rakt ut:

Så hur är det egentligen, Jana, vill Sossarna ta bort gratis parkering de första tre timmarna?

– Absolut inte! Men jag förstår att du tror det när du läst de borgerliga topp-politikernas båda insändare i veckan, säger Jana Nilsson. De verkar tyvärr försöka få det att låta så.

Men vadå, de menar ju i sin insändare att sossarna är för parkeringsavgifter. Stämmer inte det?!

– Jo det stämmer, men vi vill inte ta bort de första tre timmarna av gratisparkering i stan. Det här ju en jättebra grej för Varbergs kommun, turisterna och för Varbergs levande innerstad.

Ok. Men S i Varberg vill ändå införa parkeringsavgifter?

– Jo, det vill vi men vi vill också bevara det enkla sättet att parkera i stan med p-skiva. Vi tycker att den idé som föreslogs – med de första tre timmarna gratis och sedan runt fem kronor per timme efter det – åtminstone borde prövas.

Men varför det? Vi har ju det så bra nu…

– Jo, men varje P-hus är dyrt och det byggs många i vårt växande Varberg – visste du att varje enskild parkeringsplats kostar kommunens skattebetalare över 300 000 kronor! Bara Falkenbäcks och Västerports P-hus kommer landa på totalt 26-27 miljoner, säger Jana och fortsätter: Och då känns rimligt att vi låter fler vara med och dela på kostnaden. På så vis får vi också mer kvar till att öka bemanning i en pressad äldreomsorg och till fler lärare i skolan. Politik handlar om att välja, och vi väljer mer gemensam välfärd framför dyra P-hus i city.

Ok, tack Jana. Då fattar jag bättre.

Jonas Hjelte (S), nyligen invald som ersättare i Socialnämnden i VarbergDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer