Start Dialog Debatt Ett starkare och mer solidariskt samhälle
30 april 2020

Ett starkare och mer solidariskt samhälle

På fredag är det Första maj, arbetarnas högtidsdag. Eller mer modernt sagt kanske, alla anställdas högtidsdag. Första maj är en internationell dag då vi sprider ett budskap om solidaritet, om alla människors lika värde och om allas rättighet att få ta del av den utveckling och tillväxt vi gemensamt skapar. 

Vi vill se en utveckling där alla, oberoende av inkomst och status i samhället, kan känna sig trygga i att vi har en rättvis skola som ger alla barn förutsättningar att uppnå sina drömmar. Ett samhälle som ger var och en ett jobb med en lön som går att leva på.  Det skall vara självklart att man som ung med stark drivkraft att utveckla ett eget liv snabbt får en bostad.När behovet av sjukvård eller av äldreomsorg finns, skall jag tas om hand på bästa sätt.

I en tid när hela världen förändras och vi inte känner igen vår vardag, blir behovet av trygghet och ett starkt samhälle väldigt tydligt. När osäkerheten om framtiden är som störst, då är behovet av en stabil politik och en stark stat med ekonomiska muskler viktig.

Här behövs solidaritet. När människor hjälper till att köra hem mat till de som inte kan handla själva, eller när människor stannar hemma för att inte smitta andra och därmed lämnar platsenpå sjukhusen till dem som behöver den mest, då är det solidaritet. 

Men vikten av solidaritet blir än större i framtiden. Många företag kommer att få det tufft även på längre sikt och då stiger arbetslösheten. Kommuner och regioner får tuffa utmaningar när skatteintäkter minskar. Då blir behovet av ett starkt samhälle, av trygghet och solidaritet större. Det blir viktigt med en bra och trygg a-kassa och möjlighet till snabb omställning för att kunna gå vidare till nya jobb. Behoven av en stark sjukvård, bra skola och en trygg omsorg, och kravet på en solidarisk och rättvis finansiering blir ännu större.

Även om årets Första maj kommer att bli annorlunda, så förblir vårt gemensamma budskap det samma. Arbete, jämlikhet och solidaritet. 

Vi hoppas att du följer med på årets digitala firande av denna fina dag. 

Lise-Lotte Bensköld Olsson, ordförande för Socialdemokraterna Varberg
Helén Ung Le, ordförande för LO-facken i Varberg – Kungsbacka
Jana Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna i VarbergDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer