Start Dialog Debatt Nej till höjd simskoleavgift och privatiserad simhall
8 juni 2020

Nej till höjd simskoleavgift och privatiserad simhall

Tack Ingegärd för din insändare ”vilken annan aktivitet lär barnen simma?” i Hallands Nyheter.

Din insändare gör att vi tillsammans kan hålla debatten igång om hur viktigt det är att barn tidigt lär sig simma.

För oss socialdemokrater är det viktigt att alla oavsett plånbok kan låta sina barn gå i simskola. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar i en studie att socioekonomisk bakgrund har betydelse för barns simkunnighet. Alliansen i Varberg med stöd av SD höjer avgiften för simskolan nästa år från 655 kr till 1120 kr. En rejäl höjning som kan leda till att en del familjer väljer bort simskola för sina barn. Vi socialdemokrater tycker istället att kommunen ännu tydligare än idag ska uppmana och bjuda in kommunens barnfamiljer till att delta i simskolan. Därför har vi socialdemokrater lagt förslag om att simskolan fortsatt skall kosta 655 kr.

Frågan om Veddige simhalls framtid är komplex. Vad vi vet i dagsläget är att när den nya simanläggningen Pingvinen öppnar, hösten 2021, så kommer Veddige simhall stängas för renovering. Vi vet inte i dagsläget vad det kommer att kosta att renovera Veddige simhall eller om det ens går. De som är kunniga inom området säger till mig att det inte är säkert att bassängen håller när vi tömmer den utan att den kan kollapsa. Därför är det viktigt att utreda kostnad och status på simhallen. Det håller tjänstemän på att utreda nu. Socialdemokraternas ingång är självklart att Veddige simhall ska vara kvar om det går att renovera samt att det finns ett besöksunderlag för att ha tre simanläggningar.

Men frågan om Veddiges simhall är mer komplex än så och den hänger ihop med frågan om avgift för simskola. Alliansen har fattat beslut om att upphandla en privat aktör att driva simanläggningarna från 2021. Oavsett om det går att renovera Veddige simhall eller ej kommer det troligtvis inte vara kommunen som har hand om simhallen i framtiden. Detta är något vi socialdemokrater varit mycket tveksamma till. Att låta en privat aktör driva simanläggningarna och dessutom tjäna pengar på vår simskola. Det är också en av anledningarna till att Alliansen höjer simskoleavgiften för annars blir våra simanläggningar inte tillräckligt attraktiva för en eventuell privat aktör att driva. Vi socialdemokrater vill istället driva simanläggningarna själva för att kunna se vilka intäkter det faktiskt blir.

Så för att sammanfatta det hela som vi ser det:

  1. Rimlig avgift för simskola, 655kr (med höjning enligt prisindex för kommunal verksamhet, PKV, varje år).
  2. Vi ska själva driva våra simhallar. Ingen privat aktör ska tjäna pengar på våra barns simkunnighet.
  3. Veddige simhall ska vara kvar förutsatt att den går att renovera och att det finns ett besöksunderlag för det.

Jenny Bolgert (S)

Vice ordförande i kultur- och fritidsnämndenDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer