Start Dialog Debatt SD:s lögner kan inte dölja hur de röstar när beslut ska fattas
25 mars 2021

SD:s lögner kan inte dölja hur de röstar när beslut ska fattas

Svar på ”Jämställhet för oss är när varken kvinnor eller män särbehandlas” i Hallands Nyheter den 23 mars.

När man gång på gång röstar nej till att jämna ut könsskillnader men ändå fortsätter att hävda att man är för jämställdhet klingar något falskt. Vi socialdemokrater menar att det är viktigt att invånare får insyn inte bara i vad politiker säger utan också i vad de gör. Allt annat kommer att bygga på politikerföraktet. Vi vill istället bidra till ett samhälle där demokrati, tillit och transparens går hand i hand.

I Sverigedemokraternas replik på vårt debattinlägg, där vi kritiserade dem för att inte stötta flera viktiga jämställdhetssatsningar inom Region Halland, påstår de att vi ljuger. Att vi smutskastar. Är det smutskastning att berätta om hur partier röstat i olika frågor? Är det lögn att utgå från vad som står i justerade protokoll? Halva deras debattartikel går sedan ut på att kleta på oss åsikter där de påstår att vi vurmar för islamism. Vad är smutskastning om inte det?

Kvinnor i Halland har inte samma förutsättningar som män. Det märks i lön (där Halland har störst löneskillnader bland män och kvinnor i hela Sverige), i hur de får möjlighet till extern finansiering in i sina företag och hur de bemöts i styrelserum om de alls släpps in. Därför kommer vi socialdemokrater att fortsätta kämpa för att våra gemensamma skattepengar ska bidra till att jämna ut skillnaderna och bidra till en mer jämställd framtid. Förändring kräver att hela samhället är med och tar ansvar.

Enligt ne.se är definitionen av jämställdhet denna: ”jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.” Återigen – att då stryka meningar om jämställdhet, såsom Sverigedemokraterna föreslog under Regionstyrelsens protokollförda möte i februari, och sedan hävda att det är för att skapa jämställdhet är inte trovärdigt.

Ibland anklagas vi Socialdemokrater för att inte vilja eller våga ta debatten. Men vi är inte rädda. Vi tar den på politiska möten, i talarstolen på regionfullmäktige, på nätet och här på debattsidan. Vi kommer att fortsätta göra det och vi hoppas att även Sverigedemokraterna är villiga att debattera. Men, att varje gång någon kritiserar ens politik ropa smutskastning och ta på sig offerkoftan blir tröttsamt. Stå istället upp för er politik och argumentera för den.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), regionstyrelsen

Per Stané Persson (S), regionstyrelsen

Therese Stoltz (S), regionstyrelsen

Jonas Strand (S), regionstyrelsen

Margit Bik (S), regionstyrelsen

Patrik T. Nilsson (S), regionstyrelsen

Camilla Gustafsson (S), regionstyrelsenDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer