Start Dialog Debatt Socialnämnden har för lite pengar
3 augusti 2020

Socialnämnden har för lite pengar

Vi Socialdemokrater har inte mer pengar att fördela än Alliansen. En gång per år har vi en möjlighet att påverka budgeten och det är på fullmäktigemötet i november. Får vi nej där, så är det bara att gilla läget, kämpa på och försöka påverka inför nästa budget. 

Så här långt har Alliansen sagt nej till vårtbudgetförslag. Det innebär att Socialnämnden har mindre pengar än vad vi Socialdemokrater skulle ha önskat och anser behövs.  Att Socialnämnden har för lite pengar blir väldigt tydligt när vår verksamhet går med stora underskott. Med jämna mellanrum får därför presidiet i Socialnämnden en kallelse till KSAU där vi förväntas förklara varför vi inte håller oss inom budget. Det börjar likna en Canossavandring där nämndens presidie får göra avbön och förödmjuka sig inför Kommunstyrelsen. 

Socialnämnden har helt enkelt för litet pengar och vi kan inte spara och strama in hur mycket som helst. Vi Socialdemokrater är beredda att göra förändringar om det finns alternativa lösningar som ändå går att acceptera. Därför sa vi ja till att lägga ner matserveringarna på Storegården och Apelvikshöjd, då det finns alternativa lösningar till matserveringar. Men med Alliansens budget tvingas vi till att göra kraftiga neddragningar i verksamheten som är helt oacceptabla. 

När det gäller att privatisera den personliga assistansen sa vi därför nej, då det skulle drabba både personal, brukare och deras anhöriga, utan att det kan kompenseras på annat sätt.

Turid Ravlo Svensson (S)

Vice ordförande i Socialnämnden i VarbergDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer