Start Dialog Debatt Varbergs äldre förtjänar trygghet
3 september 2021

Varbergs äldre förtjänar trygghet

Istället för att skriva tre svar vill vi här sammanfatta ett svar till de allianspartier som skrivit olika svar i HN den senaste tiden. 

Nu är det fullt krig inom alliansens där KD, C och L försöker plocka poäng genom att berätta att just deras parti minsann skulle räddat matserveringen om de fått igenom sitt eget förslag. M kan inte hålla ihop detta gäng som i höstas tog en gemensam budget i fullmäktige och där bedyrade att dom värnade äldreomsorgen trots att det sedan flera år, varit uppenbart att pengarna helt enkelt inte räcker. 

Er budget är nu när verkligheten blir uppenbar tydligen helt bortglömd. Trots att nämndens ekonomi skenar och vi ser allt större minussiffror gör ni ingenting åt situationen.  Samtidigt rasar verksamheten samman och allt fler äldre drabbas hårt av de neddragningar som pågått under flera år. 

Vi Socialdemokrater har under lång tid varnat för att Socialnämnden inte klarar sitt uppdrag och krävt att betydligt mer pengar skall läggas på äldreomsorgen. Vi har varit tydliga med att vårt mål inte är att som idag ha Västsveriges lägsta skatt med följden att kommunen är en av de som lägger minst pengar på våra äldres omsorgsbehov. Vi har krävt att vi måste prioritera våra äldre. 

Vi tänker inte ta över ansvaret för en budget som vi kraftigt protesterade mot när ni beslutade om den. Däremot kräver vi att ni tar ett gemensamt ansvar utifrån den budget ni tagit. Det är uppenbart att det inte fungerar längre men också att det med den budget ni lagt kommer att krävas betydligt större neddragningar än att stänga matserveringen på Apelvikshöjd. Vi förväntar oss att ni tar ert ansvar och ser till att ni både nu och långsiktigt har en budget i balans.

Med de pengar ni tillför vet vi att äldreomsorgen kommer att drabbas ännu hårdare och det kommer vi aldrig att acceptera. Vi kommer att fortsätta att strida för att det måste ske en förändring så att Socialnämnden får en budget som ger en trygg framtid för våra äldre.

Turid Ravlo Svensson, v ordförande i Socialnämnden (S)
Jeanette Qvist, ledamot i KSAU (S)
Jana Nilsson, kommunalråd (S)

Socialdemokraterna Varberg
Socialdemokraterna Varberg

Varberg@socialdemokraterna.se
Dela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer