Start Dialog Debatt Vi säger nej till att lägga ner vårdfilialer på landsbygden
2 december 2020

Vi säger nej till att lägga ner vårdfilialer på landsbygden

Vi socialdemokrater säger nej till att lägga ner vårdcentralernas filialer på landsbygden. Vi vill att hela Halland ska växa, även på landsbygden. Också de invånare som bor längre från sin kommunhuvudort har rätt till god och nära offentlig service. Därför ställer vi oss inte bakom förslaget om nedläggning.

Filialerna på landsbygden i Kungsäter, Rolfstorp, Åled, Harplinge och Simlångsdalen fyller viktiga funktioner. De ger invånare tillgång till vård nära hemmet. Möjligheten att få ett sår omlagt eller att kontrollera sitt blodtryck utan att behöva resa flera mil. Det ökar samhällsservicen, skapar trygghet hos invånarna och bidrar till färre bilresor. Dessutom växer attraktiviteten för orten och bidrar till att fler kan tänka sig att bo där. Vi får inte alla plats i städerna där bostadsbristen är stor.

Det förslag som nu finns har flera brister. Det saknas bland annat dialog med kommunerna och invånarna som i flera fall pekat ut dessa samhällen som platser med potential att växa. Att lägga ner filialerna samtidigt som nybyggnation planeras och fler vill flytta dit är tondövt. Istället för att gå emot utvecklingen tycker vi socialdemokrater att Region Halland ska vara en del av den.

Istället för att lägga ner behöver man jobba tillsammans för att stärka den nära vården. På flera av orterna finns även äldreboenden, samarbetet mellan dem och vårdcentralernas filialer kan stärkas. I vissa fall kan det till och med finnas möjligheter att finnas i samma lokaler som kommunal verksamhet. Vi vill också att man ser över möjligheten till mobila enheter.

I lokal media har vi kunnat läsa att även Centerpartiet i Varbergs och i Halmstads kommun är negativa till att lägga ner. Men vart står Centerpartiet i Region Halland som ett av de styrande partierna? Vi Socialdemokrater i dessa orter, kommunerna och i Region Halland ställer oss bakom initiativet att stoppa nedläggningarna. Nu hoppas vi kunna göra gemensam sak med Centerpartiet för att bevara och utveckla vårdcentralernas filialer.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), regionråd

Patrik T Nilsson (S), 2:e vice ordförande DN närsjukvård

Krissi Johansson (S), kommunråd, Halmstad

Stefan Pålsson (S), kommunråd, Halmstad

Jana Nilsson (S), kommunråd, Varberg

Mattias Svensson (S), ordförande i Himledalens S-förening

Peter Stoltz (S), ordförande i Veddige-Kungsäters S-förening

Christina Nilsson (S), ordförande i Harplinge-Gullbrandstorps S-förening

Kim Petersson (S), ordförande i Oskarströms S-föreningDela denna sida: Dela på Facebook Dela på twitter Dela på Google+ Dela på LinkedIn
Möt våra politiker

Möt våra politiker

Det är vi som jobbar och driver frågorna för ett bättre och mer rättvist Varberg. Läs mer