Debatt

Brutna vallöften betalar inga räkningar

Svar på ”Nu kommer elstödet till Halland!”

Inflationen har pressat upp priserna i mataffären och på bensinmacken. Elräkningarna har skjutit i höjden och skulderna hos Kronofogden växer. Väldigt många människor i vårt land har det riktigt tufft just nu. Rysslands energikrig mot Europa drabbar även oss i Sverige. Alla som bor i Halland känner konsekvenserna av att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

Vi socialdemokrater är övertygade om att en regerings första uppgift nu är att leda Sverige tryggt och säkert genom krisen. Då måste man orka göra sitt bästa för att ge stöd till svenska hushåll.

I stället har vi fått ett pärlband av brutna vallöften och missade chanser av högerregeringen och Sverigedemokraterna. Det kraftigt försenade elstödet, som skulle vara på plats den 1 november och landa hos hushållen i god tid före jul, har börjat betalas ut alldeles nyligen till elområde tre och fyra. Det finns dessutom fortfarande inga tydliga besked för de företag som pressas hårt av stigande elkostnader.

De allra flesta EU-länder har lyckats få på plats ett intäktstak som plockar in elbolagens stora övervinster under vintern och fördelar pengarna tillbaka till hushåll och företag. Här är Sverige inte bara sist – vi är också sämst. Andra EU-länder lyckas få på plats sina intäktstak så att de gäller retroaktivt från den 1 december. I Sverige vill dock inte Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson prioritera det arbetet. De har i stället lagt all kraft på att hemligstämpla hur mycket elstöd höginkomsttagarna ska få. När de tuffa tiderna slår till står den här regeringen helt handfallen. Regeringen och Sverigedemokraternas hantering av elstödet är inget annat än ett misslyckande av historiska mått.

Krisåtgärder är ofta komplicerade. Vi visade dock under pandemin att det går att arbeta snabbt och effektivt för att rädda företag och hushåll från de värsta ekonomiska smällarna. När Sverige nu går in i en lågkonjunktur med hög inflation kan vi konstatera att regeringen inte verkar ha någon plan.

Det duger inte. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige. Vi hade behövt en elräkningsakut på plats under vintern, så att det hade varit möjligt att skjuta upp eller delbetala de riktigt höga elräkningarna. Vi hade behövt prioritera att få fram ett intäktstak i god tid, så att de stora övervinsterna från elbolagen hade kunnat överföras till alla som just nu kämpar med sina elräkningar. Vi hade behövt ett ledarskap som säger som det är och som gör det som krävs. Vårt Sverige förtjänar bättre.

Brutna vallöften betalar inga elräkningar. Det finns ingenting som tyder på att nästa vinter kommer att vara mildare för hushållens plånböcker. Det är dags för högerregeringen och Sverigedemokraterna att lämna valrörelsen bakom sig och börja jobba för Sveriges bästa. Den här vinterns slarv och svikna löften får inte upprepas – nu måste vi få ordentliga åtgärder på plats i god tid inför nästa vinter.

Vi socialdemokrater står på vanligt folks sida för att ta Sverige starkare ur krisen.

Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Jennie Nilsson (S)

Adnan Dibrani (S)

Aida Birinxhiku (S)

Genvägar
Debatt

Vi gör det som krävs. Varberg kan bättre!

En solidariskt finansierad förskola, skola och omsorg är kärnan i en stark välfärd. Den ska alltid kännas trygg. Men i Varberg har äldreomsorgen det tufft idag med besparingar och i skolan spelar det roll vilken skola du går på och vilken utbildning föräldrarna har. Så får det inte vara. Alla ska få nå målen i skolan och alla har rätt till en bra äldreomsorg.

Ladda ned vårt rykande färska lokalpolitiska program, ”Ett stolt Varberg håller ihop”
och läs mer om våra lösningar för hela Varbergs kommun!