Debatt

Meningsfull fritid ger goda skolresultat

Förra året fick var femte barn sällan eller aldrig ta del av scenkonst under sin skoltid. 20 procent av 15-åringarna har inte grundläggande kunskaper i läsförståelse och knappt hälften av Sveriges elever har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. I Varberg är IM (introduktionsprogrammet för dem som inte blivit behöriga till gymnasiet) ett av de största programmen på PS gymnasieskola.

Barn till högutbildade deltar i större utsträckning i Kulturskolan och högutbildade besöker i större utsträckning kulturinstitutioner som museum eller teatrar. Tjejer är underrepresenterade i idrotten. Hälsa är tydligt kopplad till socioekonomisk bakgrund.

Vilken samhällsklass man tillhör påverkar alltmer vilka som är med i föreningslivet i vårt land. I exempelvis Malmö deltar endast 14 procent av flickorna med lägst socioekonomisk bakgrund i en idrottsförening jämfört med 64 procent bland flickor med högst socioekonomisk bakgrund.

Så här vill vi Socialdemokrater inte ha det. Vi tror att fysisk aktivitet och en meningsfull fritid hör tätt samman med goda skolresultat. Därför hör kultur, skola och fritid ihop.

Vi vill stoppa marknadsskolan. Vi vill stärka kulturlivet, en aktiv fritid och levande idrottsrörelse.

Vi tror att de är nödvändiga delar för ökad samhällsgemenskap, bättre skolresultat och bättre hälsa för våra barn och ett mer jämlikt samhälle.

Socialdemokraterna i Varberg

Genvägar
Debatt

Vi gör det som krävs. Varberg kan bättre!

En solidariskt finansierad förskola, skola och omsorg är kärnan i en stark välfärd. Den ska alltid kännas trygg. Men i Varberg har äldreomsorgen det tufft idag med besparingar och i skolan spelar det roll vilken skola du går på och vilken utbildning föräldrarna har. Så får det inte vara. Alla ska få nå målen i skolan och alla har rätt till en bra äldreomsorg.

Ladda ned vårt rykande färska lokalpolitiska program, ”Ett stolt Varberg håller ihop”
och läs mer om våra lösningar för hela Varbergs kommun!