Debatt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Snart ett blåbrunt styre i Varberg

Den 13 december beslutas det politiska styret i Varbergs Kommunfullmäktige för 2023-2026. Ett mörkt historiskt beslut väntar där Moderaterna tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Varbergspartiet välkomnar Sverigedemokraterna till makten i Varberg.

Att Varbergs styre hamnat här har krattats väl av Moderaterna redan innan valet när Ann-Charlotte Stenkil (M) inte uteslöt ett styre med SD. Givetvis för att behålla makten. Därefter föll det ena partiet efter det andra till föga för politiska poster och klena förklaringar som att SD i Varberg inte är som SD på riksnivå eller att ”vi inte kan bortse från dem”. Självbedrägeri, hävdar jag. För SD i Varberg är exakt samma SD som nationellt.

På SD:s lokala hemsida står det: ”Vi vill möjliggöra för fler att återvända till sina hemländer.” 

Detta ligger helt i linje med Tidö-avtalet som ”kraftigt vill stimulera återvandring”. Signalerna är otäckt tydliga om att invandrare inte är välkomna och ytterst diskriminering och främlingsfientlighet paketerat i en enda mening. Detta väcker stor oro hos många och för att citera en 20-årig kille med föräldrar från ett annat land: ”Kommer jag få frågan om att utvandra?”, ”Är jag inte en del i mitt Sverige?” Eller en personal i kommunen: ”Kommer ett uppdrag från Varbergsalliansen och den nya regeringen om att vi ska jobba för ökad återvandring?”

En annan förklaring som tycks passa M, L, KD och Varbergspartiet är att tidigare styren inte lyckats med en varsam förtätning av Varberg. Detta trots att M, L och KD styrt under tidigare mandatperioder. Nu ska tydligen SD rädda dem från deras egen förda politik. Mot den bakgrunden går det tydligen att bortse från att SD är SD.

På budgetfullmäktige i november kunde vi skymta det nya blåbruna styrets politik. Varbergsalliansens lösning för socialnämndens underskott är att offra äldre och dementa på Fogdevägen, precis som Lindgården tidigare, för att få budgeten på rätt köl. Lyckligtvis kunde S och C stoppa förslaget i Socialnämnden. I alla fall denna gång.

Styret vill också se privata friskolor där kommunen ska vara ”tillmötesgående och samverka med nya aktörer för att säkerställa lokalfrågor”. Detta trots att kommunen nu investerar stort i nya förskolor och skolor. Det finns en stor risk att dessa blir halvfulla och därmed får sämre ekonomi, lägre personaltäthet och sämre förutsättningar för elever. Är nästa steg en öppen dörr för uniformsskolor och privata skolföretag som tar ut stora vinster och därmed dränerar skolans budget i ännu högre omfattning än idag?

Det är också tydligt att klimatfrågorna prioriteras ner av Varbergsalliansen där SD:s politik får genomslag med nej till solcellsparker, ekologiska livsmedel och vegetarisk mat. Klimatkris existerar inte, eller som Jimmie Åkesson säger: ”Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu.”

Varberg och Sverige kan så mycket bättre än så här. Socialdemokraterna kommer fortsätta att kämpa för ett samhälle där allas lika värde gäller, där välfärden sätts främst och för att vi tillsammans ska klara av klimatomställningen. Och vi står fast vid våra ord och värderingar.

Jeanette Qvist (S), kommunalråd i opposition

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Genvägar
Debatt